10 Ağustos 2016 Çarşamba

G.T.İ.P. nedir?

Dış ticarette en çok duyacağınız terimlerden birisi olan G.T.İ.P. ; Gümrük Tarife İstatistik Pozisyonu teriminin kısaltmasıdır.

Gümrük müşavirinize "abi bu parçanın vergisi, yasağı nedir?" sorusunu sorduğunuz garanti cevap "abi GTİP'i ne?" olacaktır. Çünkü GTİP bir malın uluslararası barkodudur. Bir ürünün ülkemiz içinde bile 70 farklı ismi varken, gümrükçülerle anlaşmanın en kolay yoludur ve hayat kurtarır. Allahtan biz dış ticaretçiler için sadece ilgilendiğimiz ürünlerin GTİP'ini bilsek yetiyor. (müşavirler hepsini ezber.)

Peki biz nerden bulacağız bu GTİP'i. Kurandan Allah razı olsun gumruk.com.tr  diye bir site var, bu siteden istersek anahtar kelimelerle istersekte ilk 2 numaradan itibaren daraltarak ürünümüzün tabi olduğu GTİP'i kolaylıkla bulabiliyoruz.

Bir mal sınırlı mı, yasaklı mı, hangi mevzuata tabi, vergisi kaç (bizde geneli yüksek ama bilmekte fayda var) hepsinin gizli olduğu şifre GTİP. Bizde 12 haneden oluşan bu "barkod" un zaruri olan kısmı ilk 6 hanesi çünkü o kısım malı tanımlıyor. 7-8'i Avrupa Birliği ülkeleri eklemişler kendi aramızda daha iyi anlaşalım, ürünleri daha spesifik yapalım diye. 9-10'u da biz eklemişiz çünkü her mal için farklı bir gümrük mevzuatı hedefimiz var, bunlardan haberdar olmalıyız. 11-12'inci hanelerin de bizimle alakası yok, devlet giren çıkan ne bilmek için eklemiş bu son iki haneyi istatistikler ortaya koyabilmek için.

Anlaşılır olması için kitabi bilgi ile doldurmadım ama o da lazım aşağıda özetle;
  • İlk 4 Rakam Eşyanın Pozisyon Numarasını,
  • İlk 6 Rakam Dünya Gümrük Örgütü'ne üye tüm ülkelerce kullanılan Armonize Sistem Nomanklatür kodunu,
  • 7-8 inci rakamlar Avrupa Birliği ülkeleri tarafından kullanılan Kombine Nomanklatür kodunu,
  • 9-10 uncu rakamlar farklı vergi uygulamaları nedeniyle açılan pozisyonları gösteren kodları,
  • 11-12 inci rakamlar ise Gümrük Tarife İstatistik (GTİP) kodlarını
oluşturmaktadır.

2 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Benim adım Rusya'dan Bayan Nadia Albert, Ve ben bugün Kredi ödünç alan Bay Russ Harry'nin yardımıyla mutlu bir kadınım. Kredi arayan herkesi bu Kredi şirketine yönlendireceğim. Bana ve aileme mutluluk verdi, 2 çocuklu bekar bir anne olduğum için hayatımın her yerine başlamak için 500.000,00 dolarlık bir krediye ihtiyacım vardı. 500.000,00 ABD Doları, düşük bir oranda. O, Tanrı'dan korkan bir adamdır, eğer krediye ihtiyacınız varsa ve krediyi geri ödeyecekseniz lütfen onunla iletişime geçin E-posta yoluyla Elegantloanfirm@hotmail.com / Whatsapp numarası + 393511617486

    YanıtlaSil