Son yıllarda adını sıkça duyduğumuz ve "en tatlı" parayı kazandıran meslek olan Dış Ticaret, üretilen bir mal veya hizmetin fabrikadan, uluslarası piyasada son kullanıcıya ulaşana kadar ki sürecin tamamını kapsar.
Dış ticaret en geniş anlamda ithalat, ihracat ve transit ticaret olmak üzere 3'e ayrılabilir.
İthalat;yurtdışında üretilmiş bir malın, ülkedeki alıcılar tarafından satın
alınmasına denir. İthalatın diğer bir adı da dışalımdır ve ihracatın
karşıtı olarak da tanımlanabilir. Dış ticaret verilerinin en önemli
başlıklarından biri olan ithalat, ihracatla beraber bir ülkenin dış
ticaret dengesini oluşturur. Gelişmiş ülkelerde ithalat rakamları, ihracatın her zaman altında kalırken, ülkemizde malesef ihracattan ciddi manada yükseklerdedir. İthalat süreci yurt dışından gelen bir malın Türkiye gümrük bölgesine girmesi ile sona erer.
İhracat;bir ülkede üretilen bir malın, yabancı ülkelere döviz karşılığında
satılmasına denir. İhracatın diğer bir adı da dışsatımdır ve ithalatın
karşıtı olarak da tanımlanabilir. Dış ticaret verilerinin en önemli
başlıklarından biri olan ihracat, ithalatla beraber bir ülkenin dış
ticaret dengesini oluşturur. Bir malın ilgili gümrük mevzuatları kapsamında Türkiye gümrük bölgesi dışına veya serbest bölgelere çıkması ile ihracat süreci tamamlanır.
Transit Ticaret;işin tabiri caizse kaymağının yendiği ve profesyonel dış ticaretçilerin yaptığı ticaret şeklidir. Bir malın yurtdışından alınıp doğrudan yurtdışına veya Türkiye serbest bölgelerine getirildikten sonra yurtdışına satışı transit ticaret olarak adlandırılır. Transit ticaretin esas avantajı ise transit ticarete konu olan mal üzerinden; ithalat ve ihracattan alınan vergi, fon, harçlar alınmaz. Türkiye'de bu ticaretin en yaygın şekli genellikle Çin gibi ucuz pazarlardan gelen malzemelerin serbest bölgelerde markalanarak diğer ülkere satışı şeklindedir.
Bir sonraki yazımızda dış ticaret ile alakalı mesleklerden bahsedeceğiz.
Bu yorum yazar tarafından silindi.
YanıtlaSil